SONY Alpha FX30

Sony Alpha FX30 dokáže zachytit úžasný obraz pomocí 6K převzorkování a filmového vzhledu. Díky kompaktní velikosti si FX30 můžete vzít kamkoli s sebou, navíc máte k dispozici plně sofistikované automatické ostření nebo výkonnou stabilizaci, což vám umožní soustředit se plně na kompozici, nikoli na technické záležitosti.  

Snímač Exmor R APS-C CMOS BSI s rozlišení pro fotografie 26 Mpx je připraven zajistit perfektní snímky s vysokým rozlišením a nízkou hladinou digitálního šumu. Video velikosti 6K s převzorkováním komprimuje ohromné množství informací do záznamu a reálný výstup 4K při frekvenci snímkování až 120fps – za pomoci procesoru BIONZ XR – umožní poté dosáhnout přirozených gradací, reálné reprodukce barev, nízkého šumu a vylepšené kvality obrazu. Hodnoty ISO lze nastavit v rozsahu ISO 100 až 32 000. Díky záznamu v rozlišení 4K rychlostí 120 snímků za sekundu s automatickým ostřením můžete vytvářet mimořádně plynulé a až 5× zpomalené záběry.

Autofocus

Sofistikované funkce sledování obličeje a očí umožní soustředit se plně na kompozici obrazu a neřešit technické záležitosti a nastavení fotoaparátu. FX30 nabízí stabilní automatické ostření a flexibilní zaostřování v celé řadě fotografických situací. Širokoúhlé automatické ostření zajišťuje vytrvalé sledování objektů napříč téměř celým záběrem. Sledování AF v reálném čase je založené na unikátním rozpoznávání objektů na bázi umělé inteligence (AI). Automatické zaostření na oči zajišťuje přesné zaostření na obličej a oči a je přičemž pro lidi, ptáky a zvířata.

Pokročilý zobrazovací systém FX30 je srovnatelný s ostatními možnostmi v Sony Cinema Line, umí tedy zachytit detailní 10-bitové UHD 4K/120fps snímky, což dosahuje výsledků, srovnatelných s profesionálními videokamerami. Nově vyvinutý APS-C snímač CMOS Exmor R a procesor BIONZ XR jsou schopny vytvářet vysoce kvalitní snímky 4K s oblastí Super 35 mm (16:9). Tento systém je schopen zachytit dynamický rozsah scény v rozmezí až 14 EV a využívá architekturu Dual Base ISO pro zlepšení výkonu při slabém osvětlení. Kromě Cinema-L jsou k dispozici i další pokročilé funkce jako: dvojitá základní citlivost ISO nebo režim Cine EI, které jsou předurčeny k poskytování nádherných obrazů pro filmové snímání a pracovní postupy. Pro náročné pracovní postupy je k dispozici 16-bitový výstup RAW, který lze používat přes připojení HDMI s kompatibilními externími rekordéry. Výstup videa RAW má rozlišení 4672 x 2628 [16:9], které přesahuje rozlišení DCI-4K.

Aktivní režim 5-osé stabilizace obrazu využívá přesný gyroskopický snímač a optickou kompenzaci, což umožňuje snímání z ruky s rozlišením 4K bez pomocí gimbalu. FX30 je tak perfektně uzpůsoben i pro plynulé snímání přímo z ruky. Vestavěná kompenzace při ostření navíc může při použití s kompatibilním objektivem poskytnout stabilnější obraz díky minimalizaci posunu zorného pole, k němuž může při změně zaostření dojít. Další kompenzace při ostření je dostupná v postprodukčním softwaru a je podporována metadaty kamery.

Sony FX30 váží pouhých 646 g (s baterií a paměťovou kartou), s jednotkou rukojeti XLR se pak hmotnost navýší na 951 g. FX30 se vyznačuje výrazným designem s plochou horní stranou, který je vhodný pro snímání z ruky nebo pro upevnění na gimbal. Grip kamery byl navržen, aby poskytoval optimální flexibilitu, stabilitu a pohodlí pro dlouhé relace snímání z ruky. Kompaktní a lehký model FX30 lze používat jak pro gimbal, dron nebo v kombinaci s nejrůznějším připojeným příslušenstvím. Hlavní tělo a kryty modelu FX30 jsou vyrobeny z lehké a odolné hořčíkové slitiny, která pomáhá dosáhnout lepšího výkonu. Odolná konstrukce fotoaparátu je tak vhodná i do velmi náročných podmínek. Zadní otočný monitor s otevíráním ze strany nabízí svobodu při polohování a tvorbě kompozice. Je dostatečně jasný, aby jej bylo možné snadno prohlížet i za denního světla.

SONY Alpha FX30 je dostupná exkluzivně ve Fotoškoda.cz

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na