Termosublimační tiskárny: nová éra tisku fotek

Princip tisku pomocí termosublimace, je na trhu už dlouhou dobu. Před zhruba 10 lety byly termosublimační tiskárny téměř vytlačeny inkjetem (který mimochodem stále sílí). Dlouhou dobu tak byly termosublimační tiskárny defakto na okraji zájmu, nicméně v posledních letech se zase vrací v plné síle na scénu.

Co je termosublimační tisk

Jedná se o technologii “tisku”, která je vlastně nejblíže klasickým technikám vyvolávání fotografií. Jde totiž o chemický proces, nikoliv o mechanický nebo elektostatický jako u jiných technologií tisku (inkjet, laser). Jak už název napovídá, je založen na principu sublimace neboli změny ze skupenství pevného na skupenství plynné (bez mezistupně kapalného). Jako barvy zde slouží barevné pásky: CMY nebo CMYK model, tedy: azurová, purpurová, žlutá, případně ještě černá barva. V tiskárně dojde pomocí tiskové hlavy k zahřátí pásky s barvou, čímž se barva odpaří, a přenese (otiskne) na papír. Poté zase barva zatvrdne a vrátí se zpět do pevné složky. Barvy jsou na tenkých polyesterových fóliích množství barvy, které se dostane na papír řídí tisková hlava, respektive její teplota, která se mění ve zlomcích sekundy. Jednotlivé barvy (3 nebo 4) se nanáší jednotlivě, přes sebe. Na závěr ještě většinou dochází k nanesení laminační fólie, pro zafixování barev a vyšší odolnosti tiskoviny. Ta má ještě jeden zásadní bonus. Podle typu aplikace fólie můžeme ovlivňovat výsledný charakter fotografie, která tak může být lesklá ale i polomatná nebo matná.

Termosublimační tiskárny

Jak už jsem naznačil v úvodu, v poslední době jsou termosublimační tiskárny opět v kurzu. Důvodem je určitě také to, že s postupným vývojem se výrobcům podařilo vyřešit některé zásadní neduhy z dřívějších let. Mezi ty patřily například: nižší ostrost tisku, výrazné omezení co do rozměrů nebo nabídka papírů. Mezi přední výrobce termosublimačních tiskáren patří například společnost DNP, která má ve svém portfoliu několik modelů tiskáren – určených pro tisk klasických fotografií do alba (9×13, 10×15, 15×20cm), přes panoramatické fotografie (15×50, 20×80cm) až po formáty A4. Papír, využívaný pro termosublimační tisk je vlastně jakýmsi sendvič (papírem o několika vrstvách), který se teplem na lícní straně vlastně “otevře barvě” a po vychladnutí se zase
“zavře”. Tím chrání barvu před okolními nepříznivými vlivy. Běžně se s tiskárnami, pracující na principu termosublimace, setkáte ve foto kioscích a samoobslužných automatech, které jsou v nákupních centrech, drogeriích nebo v copyshopech.

Barvy a jejich rozsah

Termosublimační tisk má (stejně jako inkjet) široký gamut, který v mnoha odstínech předčí jiné tiskové technologie, včetně legendárního “mokrého” RA-4 fotolabu (což je jakýsi etalon klasických fotografů). Termosublimační tisk nabízí široký gamut, srovnatelný se standardem sRGB. Není to však jen o množství realizovatelných barev, je to samozřejmě také o barvostálosti a odolnosti. Obojí je zde také na velice dobré úrovni. Samozřejmě toto není jen o tiskárně ale i o požitém médiu (papíru), softwaru a nastavení tiskárny. Také oblíbený argument, že termosublimační tiskárny nelze dobře kalibrovat, je už minulostí. V současnosti se lze spolehnout na barevnou věrnost a na to, že předloha na obrazovce monitoru bude odpovídá tiskovému výstupu. Pochopitelně za předpokladu, že bude monitor dobře nastavený. Používají se ICC profily, v závislosti na konkrétním modelu tiskárny a použitých papírech.

Výhody a nevýhody

Termosublimační tisk nevytváří běžný rastr (jako třeba inkoustové tiskárny), ale plynulé barevné přechody. Hovoříme zde o tzv. spojitých tónech, které subjektivně vnímáme jako oku příjemnější. Díky suchému procesu a současnému nanesení ochranné fólie na závěr, jsou fotografie odolnější a nezničíte je například ani politím tekutinou (samozřejmě s výjimkou rozpouštědel jako ředidlo ap.). Na druhou stranu, nevýhodou je, že daná technologie je omezena převážně na tisk fotografií a to ještě menších formátů (do A4 + panorama). Také pořizovací ceny jsou výrazně vyšší – ve srovnání například s inkoustovými tiskárnami.

Pro koho a k čemu jsou

Nyní vyvstane logicky otázka, pro koho tedy má smysl termosublimační tiskárnu pořizovat? Odpověď je jasná: pro každého kdo tiskne nárazově velké množství fotografií stejného nebo velmi podobného formátu. Termosublimační tiskárny jsou tak skvělým pomocníkem každého event fotografa nebo agentury, pořádající různé oslavy a společenské události. Mezi zásadní výhody termosublimačních tiskáren patří relativně malé rozměry, tím i snadná přenositelnost a také nízké náklady na tisk. Ideální využití najdou na svatbách, oslavách, plesech a podobných akcích, kde tak můžete okamžitě tisknout fotografie. Benefitem je i jednoduchost obsluhy a bezúdržbovost. Spousta tiskáren je vybavena velkým grafickým LCD panelem, USB portem a bluetooth, takže tisknout na nich můžete okamžitě v podstatě z čehokoli – od digitálního fotoaparátu až po mobilní telefon či tablet.

Termosublimační tiskárny: nová éra tisku fotek
4.7 (93.33%) 3 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback