Jaký byl rok 2018 z pohledu foto, video, tisku

Začátek roku je tradičně časem bilancování i dobou, typickou pro různá předsevzetí. Pojďme se i my ohlédnout za uplynulým rokem (2018) a připomeňme si zásadní milníky v segmentu foto, video a tisku. Musím zde však hned zkraje upozornit, že se nejedná o žádný oficiální výčet ani výsledky jakkoli komerčního charakteru. Vše jsou víceméně jen mé subjektivní dojmy a postřehy z roku 2018. Takže hurá na to…


Ai – umělá inteligence

Velké očekávání a stále sílící trend je v umělé inteligenci. Máme zde už autonomní auta (pracuje na nich intenzivně například Volvo, Audi, BMW ale i mnoho dalších), roboty již běžně nasazené v tovární výrobě (zde opět hraje prim automobilový průmysl) a Ai proniká už i do IT, foto/video a tisku. Například Google intenzivně vyvíjí umělou inteligenci, stejně tak i Facebook a pozadu nezůstávají ani výrobci fotoaparátů, kamer a mobilních telefonů. Jak iPhony tak i Samsung maj již “umělou inteligenci” coby standardní softwarové vybavení (SIRI / iPhone, resp. BIXBY / Samsung).

Zatím naštěstí nejde o Ai v pravém slova smyslu. Jedná se o softwary, využívající rysů strojového učení – tedy takové, které “se učí”. Zjednodušeně je vytvořen kód, který je schopen „vymyslet“ způsob řešení nových úkolů. Při tom program využívá databázi s informacemi, které si sám nasbíral. Pomocí ní porovnává, analyzuje a poté aplikuje optimální řešení.

Více o umělé inteligenci: https://fotofokus.cz/2018/01/umela-inteligence-pro-zacatecniky/


CSC mirrorlessy

Systémové kompakty s výměnnými objektivy stále posilují své pozice. Poslední Photokina 2018 toho byla jasným důkazem. Jede ve znamení mirrolessů a při tom už i plnoformátů. Canon uvedl svůj nový systém Canon R (více info zde), žlutá stáj má své želízko v ohni v podobě Nikon Z6 a Z7 (informace zde) a mezi naprostou klasiku ve svém ranku již můžeme bez dlouhého váhání zařadit Sony A7 – v různých variacích (A7, A7R, A7S). A co dalšího bylo na Photokině 2018 k vidění?

Více zde: https://fotofokus.cz/2018/10/stripky-z-veletrhu-photokina-2018/

Drony

Jsou dalším fenoménem současnosti. Jen v loňském roce bylo představeno okolo 2 desítek nových typů (řad, modelů) – a to počítám jen ty, o nichž jsem slyšel. Tak například nedávno uvedl světový lídr v oblasti dronů DJI dvojici novinek řady Mavic Pro a Zoom. Jedná se o klasickou konstrukci a osvědčený design. V čem oba drony zaujmou, to je jejich výbava. DJI Mavic 2 Pro i Mavic 2 Zoom umí natáčet ve 4K videu s frekvencí 30 fps nebo ve Full-HD a 120 fps v kvalitě 100 Mb/s (H.265).

Více o DJI Mavic Pro a Zoom zde: https://fotofokus.cz/2018/08/dji-mavic-2-pro-a-2-zoom-priletaji/

Inkousty – doplnitelné zásobníky

Epson i Canon již nabízejí nový systém doplňování inkoustů u zařízení, určených pro tzv SOHO segment (tedy, určeno pro malé a domácí kanceláře). Epson je napřed (pár let), Canon s tím začal vloni. Po vzoru svého konkurenta mají už i “červení” systémem nových a kompaktních tiskáren s vysokou výtěžností jsou určené pro domácí uživatele a do malých kanceláří, kde je třeba tisknout větší objemy stránek s důrazem na nízké provozní náklady.

Více zde: https://fotofokus.cz/2018/02/canon-a-nove-tiskarny-pixma-g-s-doplnitelnymi-inkoustovymi-zasobniky/


Leasing tiskáren a tisk na zkoušku

Fomei uvedlo vloni na trh zajímavou službu – Photo Rental neboli pronájem tiskáren. Proč si je kupovat, když si můžeme tisk nejprve vyzkoušet? Fotografie jako taková je stále na vzestupu a právě zhmotňování digitálních obrazových dat roste. Na druhou stranu, se stále dostupnější technikou a snadno získatelným “know-how” roste i konkurecne. Je to patová situace, kdy mnoho fotografů chce tisknout ale mají obavy investovat deseti až sta tisíce do zřízení fotografického a tiskového studia. Řešením a skvělým kompromisem může být právě nová služba pronájmu tiskáren.

Určitě není bez zajímavosti, že v tom nejsou zdaleka ojediněle. Například i společnost HEIDELBERG (přední lítr v oblasti velkých produkčních tiskových strojů) uvedl v loňském roce svůj “Subscription model” což není nic jiného než leasing velkých tiskových (ofset) strojů.

Více o Photo Rental zde: https://fotofokus.cz/2018/03/pujcovna-tiskaren-tisk-fotek-na-zkousku/

Obrovský rozmach technologií pro záznam foto/video

Naše 21. století, je multimediálním věkem. S tím přímo souvisí, že dřívější klasické dělení oborů na: foto, audio, video, grafiku a online je už vlastně irelevantní. Vše se spojuje a prolíná. Moderní digitální záznamová zařízení už hravě zvládnou vše najednou – od záznamu obrazu, zvuku, přes rychlé úpravy až po vysokorychlostní připojení (4G, LTE) a okamžité sdílení obsahu na internetu a sociálních sítí.

Více na: https://fotofokus.cz/2018/05/cim-vsim-dnes-fotografujeme-a-natacime/


Smartphony – soumrak digitálních zrcadlovek?

To, že smartphony přinesly revoluci a do dnešních dnů pronikly snad už do všech oborů lidské činnosti je fakt. Samostatnou (a velmi silnou) kapitolou jsou multimédia – fotografie, video a samozřejmě aplikace. Trojice lídrů (Samsung, Apple, Huawei) se předhání kdo dokáže vytvořit lepší fotoaparát, kdo nainstaluje do miniaturního těla kvalitnější optiku atd. Zajímavým je zde například spojení Huawei a legendárního výrobce Leica, která dodává do Huawei mobilů špičkovou optiku. Konkrétně model Huawei Mate 20 Pro nabízí trojitou optiku a rozlišení neuvěřitelných 40 MPix.

Více na: https://fotofokus.cz/2018/12/samsung-soumrak-digitalnich-zrcadlovek/

Termosublimační tiskárny opět na scéně

Princip tisku pomocí termosublimace, je na trhu už dlouhou dobu. Před zhruba 10 lety byly termosublimační tiskárny téměř vytlačeny inkjetem (který mimochodem stále sílí). Dlouhou dobu tak byly termosublimační tiskárny defakto na okraji zájmu, nicméně v posledních letech se zase vrací v plné síle na scénu.

Termosublimace je zpět: https://fotofokus.cz/2018/12/termosublimacni-tiskarny-nova-era/

Závěr

Poslední rok enormně přál CSC (mirrorless) se full-frame snímačem, důraz je kladen pořád víc na video a bezdrátové sítě, stejně jako multimediální obsah s přesahem do AR (rozšířené reality).  Video v rozlišení 4K už je skoro standardem a výrobci začínají čím dál více skloňova 8K rozlišení. Smartphony čím dále více dotahují regulérní fototechniku. Viz výše zmíněný Huawei ale pozadu nezůstává ani Samsung a Apple se svými vlajkovými modely (Galaxy S9/S10 a iPhone Xs/Xs Max a Xr).

Jaký byl rok 2018 z pohledu foto, video, tisku
5 (100%) 2 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na