OLYMPUS OM-D E-M1X: nový profi micro 4/3

Olympus oficiálně uvádí nový fotoaparát OM-D E-M1X . Jde o systém Micro 4/3 s crop faktorem 2×. Novinka je nejvyšším modelem, určeným pro profesionální fotografy. Nabídne špičkovou rychlost, výkon, spolehlivost a vysoce kvalitní obrazové výstupy.

Na první pohled je novinka svými tvary velice blízko DSLR. Nový vertikální grip přináší přepracované rozhraní – lepší uspořádání a tvar hlavních ovládacích tlačítek. Nechybí ani zámek (C-LOCK) pro aretaci tlačítek, aby nedošlo k náhodnému stisku a tím k nechtěné změně parametrů.

Senzor

Uvnitř modelu E-M1X je 20,4 MPix snímač Live MOS Micro Four Thirds, s podporou procesoru Dual TruePic VIII. Rychlost snímání je až 60 sn/sek. Stejně jako E-M1 Mark II má i E-M1X režim Pro Capture, který dokáže uložit až 35 snímků RAW a 20 snímků před stisknutím spouště. Fotoaparát umí také “skládat snímky”, díky čemuž dosáhnete rozlišení až 80 MPix (jde ale o softwarovou záležitost). Lepší je při tom samozřejmě použít stativ ale dle výrobce zvládnete skládání snímků s ultra-vysokým rozlišením i “z ruky”.

Autofocus

Disponuje 121 AF body, pokrývající téměř celý hledáček. AF systém novinka převzala z předešlého modelu OM-D E-M1 Mark II. AF je vybaven multifunkčním joystickem pro výběr oblastí AF (s možností diagonálního pohybu), inteligentním AF, sledováním objektu – zahrnujícím nepředvídatelné pohyby (těžko říci, co si pod tím představit) a změny rychlosti. AF funguje i s velmi nízkou hladinou osvětlení.

Dalším hlavním rysem E-M1X je pokročilý systém stabilizace obrazu, který údajně je jedním z vůbec nejlepších na trhu se ziskem až 7,5 EV (což je doslova masakr a současně hodně smělé tvrzení. Uvidíme, jak se osvědčí v praxi).

Vybavení OM-D E-M1X

Na zadní straně fotoaparátu je 3-palcová dotyková obrazovka Vari-Angle s parádním rozlišením 1,037 milionu bodů. Nad ním je elektronický hledáček s 0,83× zvětšením (35mm ekv.). Použití dvou lithium-iontových baterií BLH-1 současně umožňuje fotografům pořídit až 870 snímků na jediné nabití. Baterie lze vyměnit i při tom, když je fotoaparát na stativu, což je super a zatím to ještě zdaleka není standardem. Implementované USB-C umožňuje dobít baterie za pouhé 2 hodiny.

Shrnutí

Olympus E-M1X je navržen tak, aby vydržel pracovat bez problémů i v těch nejdrsnějších podmínkách. Je utěsněný, odolný vůči prachu, vodě a mrazu (bez problému vydrží pracovat i v -10°C). Super Sonic Wave filtr dokáže velice efektivně odstraňovat prach a nečistoty.

Zajímavostí je také speciální vnitřní konstrukce, která údajně velmi efektivně odvádí teplo při vysokých zátěžích snímače (typicky při záznamu videa), což je běžný problém u spousty DSLR. Mezi další zajímavosti patří například funkce: Live ND (pro dlouhé expozice bez použití ND filtru), vestavěný GPS modul, snímač teploty nebo kompas. Olympus OM-D E-M1X nahrává stabilizované video ve 4K rozlišení, OM-Log400 a zvládá vysokorychlostní snímkování až 120 sn/sek.

OLYMPUS OM-D E-M1X: nový profi micro 4/3
5 (100%) 11 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin HájekDaddy Blocker Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Daddy Blocker
Host
Daddy Blocker

Super foťák ostatni (canon s nikonem) se můžou jít s těma svejma pastikama zahrabat!!!!