Trendy: Chytré telefony a instantní fotografie

Smartphony neboli chytré telefony jsou fenoménem současnosti. Už dávno nejde jen o komunikátory ale spíše o multimediální a univerzální přístroje, které nahradí celou řadu zařízení. Vedle své primární funkce (telefonování a sms) dnes běžně fungují jako plně kancelářský asistent (maily, kalendáře, diáře) nebo spojovací článek s online světem internetu a sociálních sítí. Také ale slouží coby každodenní pomocník s nepřeberným množstvím funkcí jako je budík, kalkulačka, zápisník a mnoho dalšího. V neposlední řadě zde máme multimediální obsah, kdy mobilem můžeme pořizovat fotografie, videa – a to často v relativně dost vysoké kvalitě.

Multimediální zařízení

Faktem budiž, že současné fotomobily nejvyšších tříd fotí i natáčí ve vysokém rozlišení a často disponují optikou o níž si i leckteré automatické kompaktní fotoaparáty mohou nechat jen zdát. Ty tam jsou doby, kdy fotografie a videa z mobilů byly použitelné maximálně pro web. Prim zde drží zejména trio výrobců: Huawei, Apple a Samsung. Zejména poslední modely: Huawei P9(10), iPhone 6(7) a Samsung Galaxy S7(8) dělají takové fotky a videa, že by si z nich leckterý fotograf sedl na zadní část. Určitě není bez zajímavosti, že u nich najdete množství manuálních funkcí a nastavení a širokou škálu super funkcí – na které můžete u mnoha regulérních, pokročilých fotoaparátů zapomenout. Některé fotomobily dokonce už umí fotit i do RAW formátu.

Reálné parametry – ještě nedávno sci-fi

S velikostí snímače se toho u mobilů příliš nenadělá. Nicméně jeho miniaturní rozměry – a tím vysokou úroveň šumu i menší dynamický rozsah – dohání výrobci v postprocesu. Také třeba světelnost je dnes u špičkových modelů (iPhone a Samsungů) velice dobrá: f/1.7, f/1.9. Vybrané typy využívají takových vychytávek jako třeba Dual Pixel (PD-AF) ostření (Phase Detection Auto Focus). Technologie, kterou používá CANON u svých DSLR (např. EOS 80D). Není ani ničím výjimečným, možnosti volby mezi Auto nebo Pro (M) režimy. I v mobilu tedy lze nastavit expoziční čas, ISO, korekci expozice, WB, AF. Mobily jsou dále vybaveny pokročilými automatickými režimy selektivního AF, 4K videa, funkcemi panorama, koláž videa, live stream, zpomalený záběr, HDR, samospoušť, časosběr a další.

Zcela nové možnosti

Třešničkou na dortu je možnost práce s malou hloubkou ostrosti, čemuž napomáhá i již zmíněná dobrá světelnost objektivu. To oceníte zejména při focení portrétů a detail. Například model Huawei P9 má dokonce k tomuto účelu speciální duální objektiv. I když ve výsledku jde sice „jen“ o softwarovou úpravu, ale výsledek vypadá přesto velmi dobře. Ale pojďme ještě dále. Poslední modely špičkových smartphonů už nabídnou takové libůstky jako je: ultravysoké rozlišení (40 Mpix!), nárazu a voděodolnost (iP68), čtečku otisků prstů, rozpoznávání obličeje nebo třeba už i Ai asistenta (light verze umělé inteligence). Super 4K video, sofistikované funkce nebo třeba platby mobilem jsou defakto již naprostým standardem. Bavíme se zde o modelech jako například: Samsung Galaxy S9, iPhone Xs nebo Huawei P20 Mate Pro.   

Nejlepší fotoaparát

Současné chytré telefony umí pořizovat už velice slušné fotografie a video. Za dobrých světelných podmínek lze bez problémů výstupy z nich použít pro tisk, stejně jako třeba regulérní záběr pro filmový klip. Samozřejmě, že v případě horších světelných podmínek nebo celkově náročnějších scén narazíte na limity miniaturních senzorů a optiky. Pak je lepší sáhnout po vyspělé technice – DSLR či CSC. Každopádně platí ono staré dobré rčení, že: Nejlepší foťák je ten, který máte u sebe!

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

2
Komentujte

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin HájekTomáš Padevět Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Tomáš Padevět
Host
Tomáš Padevět

Mi to přijde dost přitažený za vlasy! Mobily jako super zařízení co nahradí všechno přes hudební přehrávače až po zrcadlovky a kamery??? To je blbost sorry! Furt tu je problém s malym snímaček, špatnou optikou, nízkym DR a tak dál a tak dál.