Panasonic DC-GX9: uživatelský test mirrorlessu

Rozlišení 20 MPix, snímač Micro 4/3. Absence low-pass filtru. Jedná se o “light” verzi vyššího modelu G9, kde ještě najdete například utěsnění proti vlhku a prachu. Jaká je DC-GX9ka v praxi?  

 

 

Popis fotoaparátu

Panasonic Lumix GX9 malými rozměry, ale nabízí solidní porci funkcí. Rozměry a hmotnost: 133×78×63mm a 487g. GX9ka je ideálním fotoaparátem na reportáž a street photo. Uvnitř těla přístroje máme senzor Live MOS typu micro 4/3 (velikost 17.3 × 13mm) s rozlišením 20,3 MPix (5 184 × 3 888 bodů). Lze přepínat mezi poměry obrazu: 16:9, 1:1, 3:2 a 4:3.

Hodnoty ISO lze nastavit až 25 600. Systém autofocusu využívá k ostření 49 bodů a technologii Depth From Defocus. Rychlost sériového snímání pracuje s kadencí 9 sn./sek. O kvalitu a ostrost snímků a videa se stará jak obrazový snímač Venus Engine tak i 5-osý stabilizátor Dual IS. Ten má dle údajů výrobce zisk až 4EV.  

 

 

Výbava fotoaparátu

Mezi novinky patří třeba režim L/Monochrome D Photo Style pro fanoušky černobílé fotografie. Oproti modelům GX8 nebo G9 bohužel chybí utěsnění proti prachu a vodě.

K dispozici je hledáček s rozlišením 2,7 MPix, navíc s možností vyklopení o 90° nahoru. LCD je 3”, dotykový s rozlišením 1,2 MPix. Display lze také naklápět – v rozsahu cca 90° nahoru a 45° dolů. Jako standardní rozhraní pro přenos snímků poslouží HDMI a USB 2.0. Akumulátor DMW-BLC12 dle údajů výrobce vydrží na jedno nabití na až 260 fotek.    

 

 

Funkce kamery

Videozáznamy v rozlišení 4K (3840×2160 bodů frekvencí 24 a 30 fps) jsou fajn. Formáty jsou podporovány: AVCHD, JPEG, MOV, RAW. Časosběrné snímání nebo stereo-audio je samozřejmostí. Použitý kodek pro ukládání videa je H.264. Stejně jako u předešlého modelu (GX8), i zde najdete funkci 4K Live Cropping. Nově u fotoaparátu přibyly některé ovládací prvky na změnu režimu a expozičních hodnot. Panasonic Lumix DC-GX9 je navíc vybaven rozhraním Bluetooth a Wi-fi. S nainstalovanou aplikací Panasonic Image App můžete fotoaparát ovládat přes chytrý telefon nebo tablet, což je parádní vychytávka.

 

 

Panasonic DC GX9 v reálu

Nástupce modelu Lumix GX8 disponuje stejným tělem ale vylepšeným obrazovým snímačem a elektronickým hledáčkem s možností vyklopení o 90°. Příjemné jsou rozměry a nízká hmotnost a to vč setového objektivu 12-60mm f / 3.5-5.6. Pro ateliérové focení jsou na foťáku sáňky pro umístění externího blesk nebo dálkového odpalovače. Rychlost fotoaparátu celkově mě také velmi mile překvapila. Ostření pracuje rychle a přesně, problémy nastávají pouze v případě špatných světelných podmínek ale to není nic zas tak neobvyklého. Také rychlost obrazového procesoru, potažmo zpracování dat je dobrá. Samozřejmě za předpokladu, že použijete odpovídající paměťovou kartu.  

Resumé

GX9ka nabídne slušnou výbavu a odpovídající obrazový výstup za rozumné peníze. Kvalita fotografií i videa je – v rámci třídy fotoaparátu – na slušné úrovni. Lze fotografovat a natáčet i za horších světelných podmínek, na ISO hodnoty 1600 a 3200 jsou výstupy stále ještě použitelné. Vyšší ISO už produkuje relativně silný šum, nicméně v dané kategorii stále velice nadstandardní. Vytknul bych malý úchopový grip a slabší výdrž baterie (na jedno nabití jsem pořídil stěží 200 snímků). Ale to je obecně tak slabost CSC fotoaparátů. Ač výrobci stále vehementně tvrdí, že výdrž mirrorless systémů je již plně srovnatelná s DSLR. Není, bohužel. Zatím. Ale blýská se na lepší časy.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na