Klíčové (foto)okamžiky roku 2014

Přelom roku je časem bilancování, změn a samozřejmě i obdobím pro různá předsevzetí. Nejinak je tomu i zde a je mi ctí i radostí zachovat novou, pěknou tradici: „ohlédnutí za minulým rokem – rokem 2014“. Tak tedy, co nového či snad přímo převratného nás ve fotobranži a přidružených oborech (video, tisk, 3D) potkalo v loňském roce? Pojďme se spolu vpřed (vlastně zpátky) do minulosti a podívejme se na ty nejzajímavější (více či méně) převratné novinky. Vybíral jsem dlouho a pečlivě, vybíral jsem z více než tří desítek událostí (novinek a „hitů“) a výsledkem je opět hitparáda „10-největších pecek“ – TOP10, které jsou relevantní jak k obsahu fotofocus.cz serveru, tak i z mého skromného pohledu – osobního. 

1) Fujifilm vyvíjí nový koncept senzorů pro DF

Fujifilm patentoval nový koncept RGB filtrů obrazových senzorů pro digitální fotoaparáty, kde celé obrazové pole netvoří pravidelný vzor (mřížka) – jako u konvenčních snímačů – ale naopak střídavě velké plochy pro jednotlivé tři základní (RGB) barvy. Toto nové řešení teoreticky slibuje vylepšení dosavadních slabin digitálních senzorů, jako je například moiré či obrazový šum. Daný výrobce odjakživa platil za technologického inovátora (nejen) na poli digitálních fotoaparátů. V posledních modelech (“X-série”) svých fotoaparátů používá tzv X-Trans senzory, založené právě na systému “nestandardních” rozměrů jednotlivých barevných bodů v Bayerově masce – zatímco ostatní výrobci stále využívají zcela pravidelný, čtvercový vzor uspořádání jendotlivých RGB bodů. Dalším – v praxi již využívaným inovativním typem senzorů Fujifilm fotoaparátů – jsou EXR-CMOS, které pracují vždy se sousední dvojicí pixelů stejné barvy, což vede ke zvýšení celkového dynamického rozsahu.

Sériově vyráběný seznor Fujifilmu: EXR-CMOS

(kliknutím zvětšíte náhled!)

Více informací na tomto odkazu!

 

2) Sony QX10 a QX100: foťák bez těla

Na fotoparáty typu Mirrorless neboli “NE-zrcadlovky” už jsme si zvykli, společnost Sony však jde ještě dál a uvádí na trh přístroj typu “Bodyless” – fotoaparát (resp. dva) bez těla! Jako tělo bude sloužit smartphone s iOS nebo Android. Jedná se v podstatě o objektiv (Carl Zeiss), obsahující velký snímač, vč. veškerého potřebného vnitřku, pouze LCD chybí. A to obstará právě chytrý telefon. Snímky se ukládají na MicroSD nebo Memory Stick Micro a QX10/100 (jak se novinky jmenují) váží jen 179g.

 

3) Datový disk co vydrží milion let

Téměř každý z nás už pravděpodobně zažil onu nemilou situaci, kdy vezmete nějaké své starší “cédéčko” či dé-vé-déčko, vložíte jej do přehrávače či optické PC/notebook mechaniky, spustíte “play” a ono nic (resp. objeví se hláška ve stylu: “Nekompatibilní disk” nebo “Disk je prázdný”). V tu chvíli zcela logicky popadne každého nekontrolovatelný záchvat paniky či vzteku, neboť se mohlo jednat o ztrátu velice důležitých dat, milovaného filmu či oblíbené hudby! Naštěstí se nám blíská na lepší časy! Před několik lety byla uvedena na trh zajímavá technologie DTD: Data Tresor Disc – české společnosti Northern Star, jejímž výsledkem jsou disky s garantovanou data-stálostí 100 let (více informací například ZDE). Nizozemští vědci v čele s Jeroenem de Vriesem z univerzity Twente však šli ještě mnohem, mnohem dál. Nedávno představili zbrusu nový typ digitálního disku, který údajně dokáže uchovat zapsaná data neuvěřitelných milion let (a více)!

Více informací na tomto odkazu!

 

4) LYTRO fotoaparát a Lytro ILLUM

Jedná se o zcela nový typ fotoaparátu, který však pracuje dost odlišně od klasických digitálních přístrojů, tak jak je známe! Základem Lytro fotografie je samozřejmě „záznam světelné informace“ (stejně jako tomu je u konvenčních fotoaparátů), ovšem to zde probíhá značně odlišným způsobem! Běžný snímač digitálního fotoaparátu “zachytává” jednotlivé světelné částice (fotony) a jejich sílu (elektrický náboj) “fixuje” a následně přes A/D převodník zpracuje – zesílí a převede do binárního kódu – a výsledek uloží jako běžný digitální záznam na paměťové médium (kartu, interní paměť). Lytro sice též disponuje snímacím čipem, ten je však jednak čtvercový (první výrazná odlišnost od běžných digitálů) a druhak má před sebou umístěnou soustavu mikro-čoček, sloužících k výpočtu všech možných úhlů, pod nimiž dopadají jednotlivé světelné paprsky na snímač. 

Ač se nejedná o zcela horkou novinku, teprve od minulého roku je Lytro konečně dostupné i pro náš trh!

LYTRO nové generace II – ILLUM: V květnu loňského roku představil výrobce Lytro v pořadí již II. Generaci této převratné novinky – Lytro ILLUM, která vyniká mnohem vyšším rozlšiením a už konečně vypadá jako fotoaparát.

Více informací na tomto odkazu!

5) Sony α7S: fotograf a kameraman v jednom

Sony uvádí novinku α7S – vybavenou novým fullframe snímačem s velkým dynamickým rozsahem, širokým rozsahem ISO (50 až 409600), technologií automatického ostření Fast Intelligent AF /(zaručující funkční ostření údajně již od EV-4). Dále nabídne nová alfa profesionální funkce pro záznam videa včetně nahrávání XAVC S Full HD rychlostí 50 Mb/s, volitelné XLR audio vstupy, α Mount System kompatibilní se širokou nabídkou kvalitních objektivů (včetně powerzoom objektivu, který je ideální pro natáčení videa) a rozlišení 4K (QFHD: 3840 x 2160), včetně HDMI výstupu pro video.

Více informací na tomto odkazu!

6) Novinky v oblasti tisku: Reklama Polygraf 2014

Velký stánek Konicy Minolty představil špičkové modely – produkční stroj bizhub PRESS C1100/1085 a zařízení pro velkoplošné tisky KIP C7800. Velice podobná alternativa byla k vidění též u konkurenčního Xeroxu, jenž hodlá trh pokořit produkčním iGenem 150 Press a velkoformátovým řešením IJP2000. Zajímavé modely jste mohli spatřit též u Epsonu, který prezentoval hned několik (svým způsobem revolučních) řešení řady SureColor: SC-F7100/6000, SC-S70610 a modely řady SureLab D700.

7) Adobe oznámilo novou verzi Creative Cloud 2014

Adobe verze služby Creative Cloud (dále jen Adobe CC) pro rok 2014 obsahuje 14 zcela nových verzí oblíbených aplikací pro stolní počítače – se stovkami nových funkcí. Aneb vše v duchu hesla: “Dělejte všechno, na co jste zvyklí, ještě efektivněji díky novým inovacím a moderním standardům.” Mezi novinky patří například zajímavá konfigurace – šitá přímo na míru fotografům – rozumné ceny a také něco nových funkcí. Službu Adobe CC si můžete samozřejmě vyzkoušet v 30-denní trial verzi a až poté se rozhodnete, jestli do toho jít či nikoli. 

Více informací na tomto odkazu!

 

8) Nikon D750: nový fullframe ve “žluté”

Nikon D750 je novým přírůstkem do rodiny FX (plnoformátových) zrcadlovek Nikon! Díky obrazovému poli formátu kinofilmu poskytuje vynikající snímky bez kompromisu. Mezi další praktické funkce patří automatické zaostřování možnost vysolých ISO hodnot, sériové snímání s frekvencí až 6,5 sn./s a záznam Full HD videosekvencí ve formátu 1 080/60p. Výklopný LCD ještě umocní zážitek z fotografování i natáčení videa. Vestavěné připojení Wi-Fi usnadňuje okamžité sdílení snímků. Systém Nikon Picture Control 2.0 nabízí skvělé zpracování obrazových dat ve fotoaparátu a všestranné přizpůsobení vzhledu statických snímků a videosekvencí.

9) Canon EOS 7D Mark II – konečně je tady

Vysoce kvalitní DSLR od Canonu – EOS 7D je na trhu již přes 5 let a nejen v době uvedení šlo o špičkový model a jednu z nejnadupanějších zrcadlovek vůbec! Dlouho se čekalo (a dlouho se o něm šuškalo) na „sedm-déčko“ 2. generace… až jsme se konečně dočkali! Canon EOS 7D Mk II je zde a že se jedná o nástupce skutečně důstojného, na to vemte jed! Canon se drží své filozofie – nabízet vysoce sofistikovaná a technologicky špičková řešení jak v profi (high-end) třídě, tak i co se týče řady „semi-profi“. Stejně tak nové EOS 7D Mark II nabídne opět jeden z vůbec nejpovedenějších AF systémů a špičkové video. Ale tím to zdaleka nekončí. 

10) OLYMPUS „pomáhá“ všem zrcadlovkářům

Olympus spustil v minulém roce obrovskou kampaň „Pomoz svému zrcadlovkáři“! Cílem kampaně je masově podpořit řadu PENů (potažmo OMDéček)! Na tom by nebylo nic divného! Ovšem co stojí za pozornost, to je způsob, jakým Olympus svou kampaň prezentuje. Všechny zrcadlovkáře staví do nezáviděníhodné pozice „dinosaurů“ (těsně před vyhynutím), jejichž jedinou záchranou je právě přechod na mnohem lehčí, skladnější a ve všech ohledech lepší kompaktní Oly…

Když jsem kampaň zaznamenal prvně, řekl jsem si (asi jako většina ostatních): „Ten Olympus se asi už dočista zbláznil?!“… Ale po brzkém „vystřízlivění“ jsem uznal, že jde o jednu z neoriginálnějších a nejvtipnějších kampaní za posledních X let! Pravda, je trochu drsnější a mnoho zrcadlovkářů ji nese velice nelibě… ale silnou dávku nadhledu, vtipu i špetku toho sarkasmu ji nelze upřít! A to se mi líbí! Fandím jim, vždyť sranda musí bejt i kdyby… ;-))

“Fotomasáže pro zrcadlovkáře: Spousta fotografů stále vlastní těžké a nepraktické zrcadlovky, které jim způsobují mnoho problémů. Kampaň Pomoz svému zrcadlovkáři navrací majitele těžkých fotoaparátů zpět do plnohodnotného života…“

Závěr

Hitem poslední doby jsou stále silněji se prosazující „dospělácké zrcadlovky“ (tj. Ty s tím velkým snímačem – FX resp FF). Stále větší důraz je kladen na video a bezdrátové sítě. Zejména video v rozlišení 4K je čím dál více skloňovaným termínem v oblasti foto/video (Sony, Panasonic) a nastiňuje jasný nový trend, kterým se tento segment hodlá ubírat. Také smartphony v posledních letech čím dále více „funí na krk“ regulérním digitálům a třeba takovou kategorii automatických kompaktních fotoaparátů už v podstatě zlikvidovaly. Bude rozhodně zajímavé pozorovat, kam se bude vyvíjet trh dál a už teď je jasné, že nás čeká spousta zajímavých novinek a myšlenek

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na