Záloha dat: s HDD LaCie Porsche Design

Jde o přenosný harddisk s připojením USB-C. Včetně adaptéru pro USB 3.0 je kompatibilní s PC i MAC. Strohý, funkční a působivý design, kovové (hliníkové) tělo s logem Porsche Design. Ve speciální edici je k dispozici ve zlatém i stříbrném provedení.

Každý fotograf i kameraman musí někam ukládat svá data. Řešení je hodně, žádné není ideální, proto je lépe kombinovat více přístupů. Ostatně, zálohování dat komplexně jsem se věnoval v tomto článku. Jednou z nejlepších alternativ jsou externí disky. Pojďme se podívat na jeden designový skvost: LaCie Porsche design mobile.

Popis HDD Porsche

Dílenské zpracování je parádní, jak již název napovídá, zpracování má na triku sám Mr. Porsche. Disk je tvořen broušeným hliníkem s rozměry a hmotností: 84×128×10mm a 193g. Z boku je USB konektor 3.0 / typu C. Vedle konektoru malá LED kontrolka, signalizující disk v chodu. Přední i zadní část disku je hladká, na bocích je lem se zaoblenými hranami.

Parametry

Disk LaCie Porsche Design Mobile má 2.5” disk a dodává se v různých kapacitách – od 500GB do 4TB. Rozhraní je zde  USB 3.0 a přenosová rychlost uváděná výrobcem = USB 3.0: 5 Gb/s, USB 2.0: 480 Mb/s. Výhodou je USB s konektorem typu C který je rychlejší, mnohem lépe se s ním manipuluje, je méně náchylný k vylomení a v současnosti je už defakto nově nastupujícím standardem. Běžně jej využívají i poslední generace chytrých telefonů i tabletů (Apple, Samsung, Huawei aj.).   

Jak se s ním pracuje

LaCie Setup Assistant je SW pomocník pro lepší práci s diskem. Při spuštění disku je k dispozici utilitka, která vám pomůže s optimalizací. Disk je v první řadě třeba připravit pro používání s daným operačním systémem (OS Windows, MAC). Používáte-li různé platformy, zformátujete disk pro konkrétní prostředí (NTFS, FAT32). Dále je k dispozici LaCie sada softwarových nástrojů k zálohování, ochraně a sdílení dat. Nechybí ani praktická funkce automatického zálohování, kde si můžete nastavit kdy a kde se má provádět automatická záloha. Malé rozměry a úzký profil (10mm) určují disk k pohodlnému přenášení. Připojení pomocí USB typu “C” je pohodlné a s konektivitou obecně nebyl žádný problém. Pracoval jsem s diskem napříč různými PC a operačními systémy. Data jsem přenášel mezi třemi PC – 2× Windows 10 + 1× MacBook. Samotná rychlost přenosu je pochopitelně závislá na systému, konfiguraci a typu USB (2.0 vs 3.0).

LaCie disk reagoval velice svižně, kopíroval jsem vždy 3 sady různých typů souborů: 1) Fotografie, cca 250ks – celkem 1.5 GB; 2) Film v DVD kvalitě o velikosti 4 GB; 3) Různé soubory (texty, tabulky, prezentace).

Rychlost přenosu

Ta se pohybovala – dle systému a vytížení – od 30 do 60 sek (A); film byl zkopírován rychlostí od 70 do 135 sek (B); v případě kopírování stovky běžných souborů to zabralo 30 až 50 sek (C).   

Shrnutí

LACIE nabízí své disky od již 30 let (od roku 1989). Jde se o francouzskou společnost, nyní spadající pod Seagate. Jejich obliba stoupá, především u fotografů, filmařů a majitelů Apple produktů (ta filozofie je zde velmi podobná). LaCie Porsche Design Mobile 2TB HDD, 2.5″ je designově vynikajícím externím kapesním diskem s moc pěkným ale současně bytelným provedením, rychlou odezvou a bezproblémovým chodem. Disk je vhodný na cesty a pro časté přenášení a kopírování dat. Bonusem je utilitka pro snazší kopírování, zálohování a případné formátování disku. V nabídce výrobce najdete celou řadu disků – od přenosných řešení, přes desktopové modely až po vysoce odolné typy nebo disková NAS úložiště. Stačí si jen vybrat.  

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na