Zpracování digitální fotografie (7): záloha dat

Pracujete-li s větším množstvím dat, nevyhnete se zálohování. Jak na to a které řešení zvolit? Na trhu je velké množství externích disků, flash pamětí ale také cloudových řešení. Odpověď tak není zcela jednoznačná a řešení je do velké míry individuální záležitostí.  

A ono to není jen o fotografii

Principielně řešíme zálohy fotografií a videa, jenže ono je to relevantní téma vlastně na všechny typy digitálních dat. Fotky, video, hudba, grafika, tisk, hry nebo kancelářské aplikace (PDF, MS word, MS Excel, MS Powerpoint atd.)? Ať máte cokoli, potřebujete “to” nějak archivovat a ochránit. Chráníme svůj PC, telefon, auto, dům. Naprosto stejně bychom měli přistupovat i ke svým datům (která navíc mohou být často velmi citlivý či dokonce cenná). Kor dnes, s nástupem GDPR nařízení je ochrana dat mnohem aktuálnější než kdy předtím. Chráňme tedy svá data – nejen před zneužitím či odcizením ale také před ztrátou.

 

Klasický HDD Western Digital (WD) Elements

 

Nepleťme si pojmy s dojmy  

Jak vlastně skladovat svá data? Je rozdíl mezi archivací a zálohou. Lidé totiž často oba pojmy zaměňují. Princip archivace dat spočívá v tom, vzít svá data, pojmenovat je a popsat, označit, roztřídit a někam je fyzicky umístit (do PC, na disk, na DVD/CD).

Naopak záloha pak spočívá v tom, že všechny své fotografie, videa, hudbu, grafiku a textové soubory někam zkopírujeme. Někam, kde budou v bezpečí jak před ztrátou tak poškozením. Vtip je v tom, že pokud přijdete o svůj archiv (např. v PC) nic strašného se neděje, data jsou totiž v bezpečí.

 

Designový HDD ADATA

 

Záloha na externí disky

Základní 2 možnosti? Buď budete mít data fyzicky u sebe a nebo v cloudu – tedy ve virtuálním světě vzdáleného serveru. Druhá možnost má sice také své výhody ale není na to mít svá data pěkně v bezpečí domova?! Vhodným řešením jsou harddisky – zde mohu doporučit značky: WD (Western Digital), Verbatim a LaCie. Všechny tři značky platí za respektované výrobce externích disků a jsou velmi oblíbené též mezi fotografy. Typů disků je spousta ale v zásadě je rozlišujeme na dvě základní skupiny:

  • přenosné externí disky (ty menší)
  • desktopové externí disky (ty velké, se samostatným napájením)

 

High-end HDD NAS WD My Cloud – něco pro ty nejnáročnější

 

Dále můžeme externí disky dělit do více podkategorií, jako například:

  • základní – kompaktní (malé a snadno přenosné)
  • odolné – outdoorové (odolnost proti vodě, prachu a nárazům)
  • designové – důraz je kladen na styl a detail (viz např. LaCie Porsche Design)
  • pokročilé/výkonové (podpora Wi-Fi, paměťových karet, vzdálený přístup na cloud)
  • NAS a serverové disky (špička, pro ty nejnáročnější uživatele a firmy)

 

Odolný outdoorový disk HDD ADATA

 

DVD, CD, flash paměť

Lze data ukládat také na různá přenosová média typu: DVD, CD, flash paměť. Ale to je spíš jen dočasné nebo nouzové řešení. Tento způsob se často používá pro přenos větších objemů, které by bylo jinak složité posílat online. Nevýhodou je dost omezená životnost CD/DVD i flash pamětí. Výhodou je jejich výborná skladnost a do jisté míry i velice solidní odolnost a výdrž.  

Cloudová úložiště

Dnes velice populární druh zálohování – online. Je spousta možností, aplikací a služeb, umožňující data zálohovat. Mezi velice populární patří například: iCloud, Google disk, OneDrive, ale existuje jich samozřejmě mnohem, mnohem více. Záloha přes Cloud má tu výhodu, že data máte neustále přístupná – kdykoli a kdykoli. Nevýhodou je, že bez signálu, resp internetového připojení jste nahraní. Další potíž je v tom, že nikdy nevíte, kdo se k vašim datům může dostat a co s nimi provede (vč. samotných poskytovatelů služeb). 

Flash paměť

 

Sociální sítě, fotobanky, galerie

Nejde o zálohování ani archivaci v pravém slova smyslu, nicméně dost lidí využívá svým způsobem i sociální sítě a fotobanky coby svůj archiv a zálohu dat – nejčastěji fotografií a videa. Za všechny jmenujme: Facebook, Instagram, Flickr, 500px, Shutterstock, Fotolia.    

 

Designový HDD “skvost”: LaCie Porsche Design

 

Pár tipů na závěr

Důležité je začít a čím dříve, tím lépe. A jaký způsob vybrat? Žádný není 100%, proto je dobré zvolit kombinaci 2 nebo 3 typů zálohy. Doporučuji:

  1. Fotky, videa a data mít uložená na kvalitním disku – mimo PC
  2. Paralelně k tomu vytvořit alespoň 2 zálohy (HDD + HDD nebo HDD + cloud)
  3. Pravidelně disky kontrolovat a 1× za 2-3 roky vše updatovat

 

A rada na úplný závěr? Nejlepší záloha je fotografie v tisku! Fotoalbum, fotoobraz ani fotoknihu vám totiž nikdo, nikdy nenaformátuje ani nezničí (třeba zkratem v síti, PC virem nebo silným magnetem). Proto tiskněte!

 

Zpracování digitální fotografie (7): záloha dat
5 (100%) 4 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

3
Komentujte

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Martin HájekHan Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Han
Host
Han

Já používám pro zálohu MyAirBridge.com a mohu více jen doporučit. Mají opravdu skvělé funkce, bezpečnost prvotřídní a na službu je spolehnutí. Určitě to vyzkoušejte, pokud chcete zálohovat online 🙂

trackback

[…] je hodně, žádné není ideální, proto je lépe kombinovat více přístupů. Ostatně, zálohování dat komplexně jsem se věnoval v tomto článku. Jednou z nejlepších alternativ jsou externí disky. Pojďme se podívat na jeden designový […]