Vše o velkoformátovém tisku #04 – UV a HP Latex

Stále ještě relativně nové technologie, byť samotný princip zas až tak nový není. Nasazení v produkčním tiskovém prostředí je však stále hodně čerstvý a rozhodně “in”. 

UV vytvrzovaný inkoust 

V současné době asi nejperspektivnější a nejvíce se rozvíjející trend v tiskových technologiích. Tiskárny vybavené tímto inkoustem umožňují tisk přímo na deskové i klasické rolové materiály. Výhodou je schopnost přímého potisku téměř libovolného podkladu, včetně skla. Samotný inkoust je po vytvrzení ihned suchý a tiskové médium je připravené k aplikaci nebo expedici ke klientovi.

Existuje několik typů UV inkoustů, které jsou optimalizované pro tisk na různé druhy podkladů, jako jsou plastové desky (tuhý inkoust s dobrou přilnavostí na pevné materiály), karton a lepenka (inkoust optimalizovaný na savé povrchy) a rolové materiály, jako jsou bannery, mesh a samolepicí fólie (pružný inkoust).

UV inkousty nabízejí i bílý inkoust na překrytí tmavých povrchů nebo jako podklad při tisku na čirá média, a také parciální efektový lak, používaný na POP/POS aplikace. Díky velmi dobré kryvosti UV inkoustů je dosahováno výborného barevného podání na materiálech, jako je backlit, mesh, textil a one way vision film. Tiskové náklady UV inkoustu na m2 jsou velmi nízké, pohybují se na úrovni true solvent inkoustů. Nevýhodou UV inkoustů je jejich omezená životnost, která je asi 6 měsíců od data výroby. 

HP Latex 

Stále ještě relativně novým směrem v oblasti vodou ředitelných inkoustů je také HP latex inkoust. Ten byl vyvinut pro potisk nepotahovaných (un-coated) materiálů v interiéru i exteriéru s trvanlivostí až 3 roky. Jeho výhodou je výborný barevný gamut a krásně syté podání barev i na materiálech, jako je backlit, textil nebo one way vision film.

HP Latex inkoust má i další podstatné výhody, díky nimž se výborně uplatní pro širokou škálu tiskových aplikací: od tisku reklamních aplikací, přes dekorační tisk až třeba po fotografický tisk (například potisk plátna). Tisk na většině potiskovaných substrátů je po výjezdu z tiskárny okamžitě suchý, takže je možné jej ihned dále zpracovávat, laminovat nebo expedovat ke konečnému zákazníkovi, což představuje významnou úsporu času i peněz. Navíc splňuje všechny požadavky na ekologický tisk, což může představovat velkou konkurenční výhodu pro takto orientované zadavatele reklamy.

Odolnost proti vodě a chemickým vlivům je jednou z mnoha silných stránek HP Latex inkoustů. Tisky jsou vysoce rezistentní vůči vlhku, tekutinám ale i čisticím prostředkům a dalším chemikáliím. Současně je však HP Latex i ekologický a vůči životnímu prostředí zcela neškodný. Využití tak najde například pro potisk tapet, stejně jako na potisk automobilů.

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na