Adobe Lightroom: základní popis

Adobe Lightroom představuje šikovnou „digitální komoru“ – komplexní workflow pro všechny (profi či hobby) fotografy, požadující rychlé zpracování, flexibilitu, dávkové funkce a výkon. Chloubou LR je také vynikající RAW editor! Mnozí teď možná namítnou: „Na to Lightroom?! Mám přeci Photoshop!…“. Ano! Photoshop sice je výtečným nástrojem pro práci s digitálním obrazem jako takovým, na druhou stranu však obsahuje množství plug-inů a funkcí, které fotograf nevyužije. Problémy s delšími starty, dávkovým zpracováním či vyššími požadavky na HW vybavení, zde představují jistá omezení a zcela logicky mnohdy i (oprávněné) výtky fotografů. A právě pod tíhou těchto faktů, přislo Adobe se svým Lightroomem, který konečně nabídl rychlé, svižné a přehledné řešení pro optimální práci s rozsáhlými digitálními knihovnami.

Import fotografií: možno vybírat zdrojové složky, označit (zrušit) výběr, přesouvat,

přidávat fotografie, dělat kopie, rychlé převody do DNG formátu atp.

Pro fotografy (téměř) cokoli

Prvním a zároveň i zásadním krokem v postprodukci fotografa je import, export, řazení fotografií, třídění, pojmenovávání, výběry a popisky. Bez toho bychom se za chvíli „utopili“ v té ohromné záplavě nesystematicky řazených (a na disku bez ladu a skladu „ložených“) digitálních fotografií. Další fází je poté samozřejmě editace snímků – pohybujíce se od základních úprav (typu: jas/kontrast, barvy, ořezy, změny velikosti) až po náročnější úpravy či práci s RAW formátem.

No a poté zde máme další důležité součásti postprocesingu jako je tvorba webových galerií, prezentace a samozřejmě přípravy digitálních dat pro tisk. Možností i adekvátních nástrojů je dnes k dispozici mnoho – stačí si vybrat. Adobe Lightroom je jednou z nich. Není sice dokonalý, ovšem v mnoha ohledech je ohromně efektivní a svižný. Adobe Lightroom nabízí kompletní workflow skládající se z dílčích částí, zaměřených na katalogizaci snímků, úpravy, tvorbu foto galerií i přípravy fotografií k tisku…

Funkce předvolby (preferences): možnost různých nastavení vstupních / výstupních

parametrů (velikosti, formáty, bitová hloubka, rastr atd.)

Lightroom a jeho princip – jak to funguje?

Samotný přístup LR k archivaci a správě snímků je vynikající (ale přesto relativně jednoduchý – skoro by se dalo říci „geniálně jednoduchý“). Hned při instalaci – prvním spuštění, LR vygeneruje a uloží na disk vašeho počítače katalog (Lightroom Catalog.lrcat), kde si zaznamená všechny údaje o vašich fotografiích, uložených v pc (a to vč cesty k jednotlivým souborům, jejich exif informací a popř editačních záznamů). Od této chvíle LR „akceptuje“ výhradně tento katalog, který neustále updatuje (katalogy lze samozřejmě vytvářet i další, nové). Zásadní inovací tedy je, že samotné úpravy fotek nejsou prováděny na fotografiích fyzicky (jako je tomu třeba u Photoshopu) ale „pouze“ virtuálně – jen „jako“ s tím, že každá změna je pečlivě popsána a zaznamenána právě do katalogu (Lightroom Catalog.lrcat). Snímky se tak nemusí pokaždé opětovně načítat, ukládat, komprimovat atd. Výhodou je jak rychlost zpracování, tak především nedestruktivní úpravy (v případě JPG formátů). U fotografií tak vlastně máte vždy k dispozici „netknutý“ originál, tj. zachování té nejvyšší možné kvality. Navíc v případě jakýchkoli úprav lze vždy snadno a rychle (jediným kliknutím) stornovat všechny předešlé úpravy a vrátit se tak k originálnímu snímku.

Funkce knihovny a katalogu a jejich základní možnosti v LR

Import, export, knihovna

Prostřednictvím LR rozhraní můžeme snímky „importovat“ (ať již z paměťové karty, HDD či externího úložiště) přímo do knihovny, kam LR načte odkaz na umístění souboru/fotografie a všechna potřebná info. Fotografie jako takové zatím zůstávají hezky v bezpečí na svém původním místě (ať už jde o pamě’tovou karty, hardisk či flash paměť). Po editaci snímky teprve můžeme „exportovat“ (tentokrát již fyzicky) na libovolné místo na HDD, externím disku, či jinam. LR podporuje dávkové úpravy, takže hromadné změny velikostí, aplikace fotografických filtrů, komprimace JPG souborů či dalších úprav není problém a vše je v takovém případě plně automatizováno. Osobně sice nejsem zastáncem dávkových úprav, i když někdy se to hodí – typicky u změn velikostí či přejmenování snímků (pokud jich jsou desítky až stovky, zbláznili byste se z toho). Katalog LR tedy představuje podrobný protokol všech změn a jejich historii, knihovna LR je pak virtuální místo na disku s vašimi snímky (fotografie/soubory jako takové zůstávají v klidu na disku).

Export fotografií: možno definovat a aplikovat dávkové úpravy při exportu, typu:

velikost, formát, komprimace, cílová, složka, název, vodoznak atd.

Shrnutí

Adobe Lightroom je kompletním řešením správy vašich fotografií, které však zároveň nabízí intuitivní ovládání a práci s programem. Základní popis (který jsme si právě prošli) a jeho pochopení, je nezbytně nutné pro další práci s Lightroomem. Příště si detailně představíme jednotlivé moduly programu LR.

CELÝ SERIÁL ADOBE LIGHTROOM ZDE
Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
Upozornit na