VFFOTO CPL PS US: nový polarizák v testu

Po pár letech jsem se opět dostal k testu nové série fotografického filtru značky VFFOTO. Konkrétně se jedná o cirkulární polarizační filtrCPL PS US (77mm). S filtry od Vladimíra Fučíka mám vynikající zkušenosti, takže jsem byl samozřejmě hodně zvědavý, jaká novinka bude.

Jak pracuje CPL filtr a kdy jej použít

Opakování je prý matkou moudrosti, tak si to pojďme rychle shrnout. Nač potřebujeme polarizační filtr a jak vlastně pracuje? Polarizační (cirkulární) filtry – zkráceně CPL slouží k filtrování polarizovaného světla neboli světla odraženého. Pokud dopadne přímé (například sluneční) světlo na překážku, dojde ke změně kmitání světelných částic. To se děje jak v důsledku odrazu ale i rozptylu světla – průchodem polopropustnou překážkou – což může být voda nebo sklo. Polarizační filtr tedy eliminuje toto světlo a ve výsledku tak dostaneme brilantnější, čistější barvy.

Typické použití je v krajinářské fotografii. Ale stejně tak dobře lze “polarizák” využít i v rámci produktové či reklamní fotografie (interiéry, architektura). Polarizační cirkulární filtr je složen ze dvou částí – pevné a otočné obroučky. Efekt filtru ovlivňujeme otáčením filtru přímo na objektivu. Kdy polarizační filtr není účinný? Při snímání odlesků od kovových předmětů, při snímání v přímém protisvětle nebo “po světle” (máte-li slunce v zádech).

První dojmy

Po pár dnech mi dorazil balík z Humpolce, kde má společnost VFFOTO sídlo. Netrpělivě jsem jej rozbalil a musím uznat, že první dojem byl vynikající. Marná sláva, krásný obal prodává – a už tento základní marketingový tah byl zde dotažen k dokonalosti. Polarizační filtr VFFOTO CPL PS US (77mm) je úhledně uložen v luxusní černé kovové krabičce, v které bychom čekali spíše kvalitní doutníky, než fotografické příslušenství. Ale vlastně, proč ne? Vypadá to skvěle a o to jde. Krabička je opatřena pečetí (kolkem) “Garance kvality / VFFOTO” s vlastnoručním podpisem V. Fučíka. Na zadní straně je popis klíčových vlastností filtru. První dojem tedy výborný ale co se skrývá uvnitř? Pojďme na to.

Polarizační filtr VFFOTO CPL PS US

Po otevření krabičky máte přes sebou CPL filtr v celé své kráse. Je úhledně a bezpečně uložen v molitanovém polstrování a díky pevné, tvrdé krabičce se nemusíte bát, že by utrpěl újmu – ať už cestujete autem, letadlem nebo pěšky. Už zde začalo mé – více než 2-měsíční – intenzivní testování. Filtr jsem záměrně nechával na těch nejhorších místech jako je například: dno fotobatohu, palubní deska nebo přihrádka v autě, vlhko zahradního altánu, garáž nebo sklep. Současně jsem střídavě nepoužíval krytky objektivů, takže filtr byl neustále vystaven všem těm běžně nepříznivým okolním vlivům. Výsledek? Žádné škrábance, žádné ulpění mastnoty ani nečistot. Jen něco málo prachu, čemuž se ale stejně nevyhneme.

Technické parametry

Polarizační filtr CPL VFFOTO PS US využívá špičkových materiálů a nejmodernějších technologií. Je vybaven 14 antireflexními vrstvami (7 na každé straně) a praktickými ochrannými nano-vrstvami (3+3), chránícími filtr jak před mechanickým poškozením a poškrábáním, tak před vodou nebo mastnotou. Základem je špičková polarizační fólie japonské firmy Nitto a špičkové optické sklo Schott B270 (více informací zde). CPL filtry řady PS US (ultra-slim) jsou speciálně určeny pro digitální fotoaparáty. Mají úzký profil (5,3 mm) a sílu použitého skla 2,1 mm. Tloušťka skla je 0,6 mm +/- 0,05 mm a výška rámečku po zašroubování – 3,6 mm. Materiál rámečku tvoří hliníková slitina. Samozřejmostí je použití běžné krytky. CPL filtr je k dispozici pro objektivy s průměrem přední čočky: 67 a 77mm. Hmotnost filtru je 26,10 g / 33,75g (67 / 77mm).

VFFOTO CPL PS US v praxi

Zásadní je praktická část – manipulace s filtrem, jak se s ním pracuje, jeho montáž a demontáž. Sem patří i odolnost vůči okolním vlivům (prach, mastnota, mechanická odolnost). Stejně tak ale samozřejmě i hodnocení obrazové kvality. V neposlední řadě jsem si otestoval také vlastnosti filtru – úbytek světla, barevný posun, reflexe v protisvětle nebo vinětace (ztráta světla v rozích snímku).

Změna expozice a barevnost

Jedním z nejsledovanějších parametrů je barevná neutralita a úbytek světla. U CPL filtrů je třeba s určitým barevným posunem počítat – přeci jen, hrajeme si tu se světlem – a to se musí někde projevit. Též úbytek světla je zde logický, CPL filtr je vlastně něco jako “sluneční brýle objektivu”.

CPL filtr PS US je lehce posunut do teplejších (žluto-hnědých) tónů. Nejedná se však o nich zásadního. Dle testů a měření je onen barevný posun zhruba 400 K. To je rozdíl nepatrný, navíc onen posun do teplejších tónů je pro lidské vnímání příjemný. Pokud by vám to přeci jen vadilo, ve foto editoru takový posun lehce napravíte posunem o 400 K směrem do studenějšího (modro/fialového) spektra WB.

Úbytek světla zde máme cca 1 EV. V praxi to znamená, že musíte počítat s 2× delším expozičním časem nebo 2× vyšší ISO hodnotou, případně o stupeň menším clonovým číslem – než bez filtru. Rozdíl to není nijak zásadní a nepředstavuje to žádný velký problém.    

Posouzení obrazové kvality

Pro účely posouzení kvality obrazu posloužily jak fotografie z terénu, tak snímky barevných terčů. Zkoušel jsem filtr i v různých světelných podmínkách – ráno, večer, v přímém světla, při částečné oblačnosti, v interiérech, v bočním světle i v protisvětle (byť zde je efekt CPL filtru minimální). Testoval jsem filtr i na různá ohniska, v rozsahu od 10mm do 200mm. Experimentoval jsem s různými ISO hodnotami od ISO 100 až po hodnoty ISO 3200. Také jsem fotografoval i filmoval na různé clony, v rozsahu F2.8 až F16. Formát snímků byl RAW+JPEG s tím, že pro zachování maximální objektivity jsem použil snímky v JPG.

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

V případě ostrosti a kontrastu je na tom CPL VFFOTO PS US filtr velice dobře. Celkem úspěšně se vyhýbá i běžným optickým vadám jako je chromatická aberace nebo vinětace. Také test odolnosti proti reflexi (flares) v protisvětle měl uspokojivé výsledky. Odlesky sice byly o něco silnější než bez filtru ale musíme zde brát v úvahu, že jde o další člen v celé (složité) optické soustavě objektivu. O barevném posunu jsem se již zmínil výše. Osobně s lehce teplejším nádechem problém nemám a pokud by vám přeci jen vadil, vyřešíte jej buď přímo na místě (posunem WB ve fotoaparátu) nebo v postprocesu.

 

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

Porovnání CPL filtru PS US

Polarizační cirkulární filtr VFFOTO PS US jsem porovnal s alternativními značkami: Hoya, Tiffen a Marumi – což je kvalitativní rozdíl od špičky až po ekonomickou cestu. Všechny tři typy měly více či méně studený nádech, do modra. Co se týče úbytku světla, Hoya vykazovala rozdíl cca 1,5EV, Tiffen naopak cca 0,75 EV. V případě odolnosti vůči odleskům zde byly síly v podstatě vyrovnané. VFFOTO má ale oproti všem konkurentům navrch co se týče odolnosti vůči vinětaci (úbytek světla do krajů snímku). K tomu zásadně přispěl ultra tenký rámeček – nejtenčí ze všech porovnávaných filtrů.

 

Porovnání účinku CPL filtru VFFOTO PS US

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

Bez polarizačního filtru

S použitím CPL filtru VFFOTO PS US

Resumé

Speciální nano-vrstvy opět perfektně plní svůj účel! Při znečištění, polití či umaštění předního skla filtru, jde vše relativně rychle a dobře dolů. Zpracování filtru je skvělé, nemám zde co vytknout. Snad jedinou potíž shledávám v onom klasickém zaseknutí filtru do závitu objektivu. Ale to je zcela běžný jev a setkávám se s ním snad u všech filtrů. A možná je to prostě jen tím, že filtry zkrátka příliš utahuji (a pak se s nimi “peru” při sundavání z objektivu). Každopádně VFFOTO CPL PS US představuje vynikající fotografický filtr – srovnatelný i s filtry těch nejvyšších řad (ale za výrazně nižší cenu). Výrobce VFFOTO doporučuje CPL PS US filtr pro všechny objektivy s ohnisky f=15-800 mm.

 

O značce VFFOTO:

Společnost Vladimír Fučík-VFFOTO se specializuje na výrobu a prodej excelentních fotografických filtrů pro každé světlo. Firma má sídlo v Humpolci, jedná se tedy o ryze českou společnost, která své filtry vyvíjí a designuje v CZ. Samotná výroba filtrů probíhá Číně. Montáž a výstupní kontrola probíhá 100% opět v u nás. Filtry si můžete zakoupit na www.vffoto.com​. Informace a návody jak pracovat s filtry, můžete najít i v jejich almanachu​ www.fotofiltry.eu​.”.

Děkuji společnosti VFFOTO a Vladimíru Fučíkovi za zapůjčení CPL filtru PS US.  

Pozn.: Všechny ukázkové (praktické) fotografie jsou zcela bez úprav! 

VFFOTO CPL PS US: nový polarizák v testu
4.1 (82.96%) 27 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Pussycat
Host
Pussycat

Kde se dají koupit?