Nikon D600: špičková nová FX DSLR v testu

Před pár měsíci představil Nikon svou „FX“ zrcadlovku D600, která nabízí profesionální výkon v malém těle. Měl jsem, možnost FX zrcadlovku od Nikonu proklepnout a jak si vedla v našem redakčním testu?

Společnost Nikon uvedla před pár měsíci na trh dlouho očekávanou DSLR D600, představující jakousi “light” verzi plně profesionálních reportážních fotoaparátů typu D3 a D4. Otázkou zůstává, co je to vlastně plně profesionální fotoaparát?! Je to takový, který nabízí jen ty nejnovější technologie a funkce? Nebo ten, jenž je vybaven prvotřídní elektronikou? Nebo je to přístroj, který je rychlý, přesný a spolehlivý? Možná že také ten, který toho dost vydrží a jehož údržba I poruchovost je zcela minimální. Správně je samozřejmě: a), b), c) i d)! Od špičkové high-end zrcadlovky člověk prostě očekává špičkový výkon, výdrž a možnosti. V takovém případě tomu ovšem odpovídá logicky také cena (což už je jiná pohádka). Každopádně Nikon D600 je prvotřídní zrcadlovkou, za kterou se nemusí stydět žádný pokročilý fotograf (ať už si fotí jen tak nebo několik profi zakázek denně).

Technické parametry

Nikon D600 má FX senzor („plnoformátový“ o rozměrech 36 x 24 cm) typu CMOS s rozlišením 6016 x 4016 bodů – 24 Mpix. Elektronika je dále doplněna procesorem Expeed 3 (převzatý z D4, potažmo D800) s pokročilou redukcí šumu a 14-bitovým A/D převodníkem. Prohlížení fotek probíhá na 3,2“ LCD s rozlišením 921 tisíc bodů. Nechybí ani „Live View“ s praktickou funkcí “horizontu”.

Optický hledáček tvoří pentaprismatický hranol se 100% pokrytím a 0,7x zvětšením. Autofocus umí pracovat s až 39 body (D600 jej převzala z reportážní D4). Hodnoty ISO lze nastavit od ISO100 až do ISO 6 400, v rozšířeném módu dokonce až ISO 25 600. Rychlost sériového snímání je u D600 5,5 sn./sek., délka expozičních časů se pohybuje v rozsahu od 30 s až do 1/4000 s.

Možnost expoziční kompenzace je +/- 5EV. Nikon D600 je vybaven Full-HD videem (1920 x 1080 bodů) s frekvencí snímkování 30, 24, 25 obr./sek (D600 umí zaznamenat časosběrné video, které skládá z jednotlivých snímků.). Svými rozměry 141 x 113 x 82 mm a hmotností 760 g (bez aku a paměť. karty) se řadí d600 mezi jednu z nejlehčích plnoformátových DSLR na trhu.

Je-li to plus či naopak je značně diskutabilní neboť jde o věc ryze subjektivní (osobně jsem však přesvědčen – a mnohokrát se mi to potvrdilo praxí, že neustálé “zmenšování” je špatně). Fotografie jsou ukládány ve formátech: RAW (12 a 14-bit), TIFF a JPG (3 úrovně komprese).

Praktické zkušenosti

Jak si vedl Nikon D600 v praxi? Vzhledem k tomu, že jde v podstatě o profi třídu, nijak jsme jej nešetřili a musím uznat, že v celkovém hodnocení si vedl velice dobře. Autofocus je výborný a zároveň představuje bez diskuze jednu z nejsilnějších stránek D600. Funguje rychle, korektně, dokonce I za značně ztížených světelných podmínek. Například fotografování sportu (nebo akční fotografie obecně) je skutečnou lahůdkou. Zajímavou funkcí je možnost “stažení” všech 39 bodů na téměř čtvrtinu (11 AF bodů). Automatické měření expozice funguje taktéž perfektně a je další silnou “zbraní” D600. AE si poradí dobře jak s výrazně světlejšími (nebo naopak tmavými) scénami a dokonce zvládá poměrně dobře I protisvětlo. Nicméně občas se fotograf nevyhne “sáhnutí” do “expoziční kompenzace”.

Mezi praktické funce určitě patří HDR nebo “stará-známá” D-Lighting. Obojí přijde vhod při kontrastně náročnějších scénách (ačkoli osobně dávám přednost až post-processingu v PC). Tělo tvoří z větší části polykarbonát, horní část je hořčíková slitina. Tělo je voděodolné a prachotěsné, což mohu zodpovědně potvrdit. Testovali jsme v dešti, mrazu, ve dne, v noci… a D600 držela skvěle a fotila a fotila! Trochu problém byl však se zpracováním (resp. ukládáním) fotografií. Celý proces trval dost dlouho (často i několik sekund), což je u reportážního fotoaparátu trestuhodný nedostatek. Kor když jsme snímali dávkově nebo dokonce přímo do RAWu (NEF), ukládání trvalo klidně i 6s! Nicméně vzhledem k tomu že se jednalo o jeden z prvních vzorků, je dosti možné, že temto neduh odstraní aktualizace firmwaru.

Kvalita fotografií

Vzhledem k zacílení a ceně fotoaparátu jsme logicky očekávali nekompromisní kvalitu. A tu jsme také dostali! Fotografovali jsme do JPGu (pro kontrolu tu a tam samozřejmě do RAWu). Kvalita snímků je na špičkové úrovni, ačkoli dost zde logicky (ne)zmůže použitý objektiv (ten náš byl 24-85 f/3.5-4.5 G ED VR). Vysoké rozlišení generuje množství detailů, krásnou kresbu, též velmi příjemné a reálné podání barev. Snímač má minimální sklony k aliasingu (moiré). Posun – oproti starším modelům, je také vidět v případě dynamického rozsahu (ostatně respektovaný “DxO Mark” – zabývající se exaktním testováním fotoaparátů, naměřil 14 EV, což je vysoce nadprůměrná hodnota).

Hodnocení kresby a ostrosti: ohnisko 24mm, clona F9

Hodnocení kresby a ostrosti: ohnisko 50mm, clona F11

Hodnocení kresby a ostrosti: ohnisko 85mm, clona F11

Co se týče šumu, výsledky také nejsou výbec špatné. Faktem budiž,že “ona míra použitelnosti ISO” je dosti subjektivní. Každopádně z našeho pohledu jsou fotografie dobře použitelné na hodnoty ISO 1600 a 3200, u ISO 6400 už můžeme pozorovat velice silnou úroveň digitálního “zrna” (šumu), nicméně jako “nouzovku” lze ještě dobře použít. Maximální hodnoty ISO 12800 a 25 600 již doporučit rozhodně nelze.

Ukázka šumu (od shora dolů): ISO 100, 200, 400

Ukázka šumu (od shora dolů): ISO 800, 1600, 3200

Ukázka šumu (od shora dolů): ISO 6400, 12800, 25600

Vyvážení bílé barvy: automatické / AWB (nahoře) vs manuální (dole)

Funkce WB představuje spíše standard. Vyvážení bíle nabídne 12 předdefinovaných režimů, možnost uložení 4 manuálních presetů (MWB / PRE) a WB bracketing. Automatika funguje dobře na denním světle, v umělém osvětlení má klasický “teplý” (nažloutlý) nádech.

Závěrem

Nikon D600 je skvělou DSLR, nabízející špičkovou kvalitu snímků a množství skvělých funkcí. Za zmínku určitě stojí perfektní AF a přesné měření expozice (stejně tak I odolnost proti “přeexpozici”). Odolné tělo a vysoká životnost závěrky (udávaná výrobcem až 150 000 cyklů) je pomyslnou třešničkou na dortu. Škoda pomalého ukládání snímků na kartu (berme to jako hozenou rukavici výrobci, nechť na tom ještě zapracuje). K ukládání dat slouží dvojice SD slotů – kompatibilních s SDHC/SDXC. K dispozici je též široká škála příslušenství: externí stereo mikrofon (ME-1), GPS model (GP-1) a Wi-Fi adaptér (WU-1). U této třídy osobně trochu postrádám smysl všech “picture stylů” a možností úprav, retuší – přímo v menu fotaparátu, I když chápu snahu výrobce, přiblížit se s D600 i těm “ostatním” (rozumněj “amatérským”) fotografům. Na druhou stranu koncová cena s touto “snahou” vůbec nekoresponduje – ovšem zároveň také odpovídá možnostem, kvalitě a výbavě (tělo pořídíte za cca 48 tisíc Kč). V případě objektivů, je logické použít relevantní “FX skla”, nicméně je zde možnost přepnout do tzv: “DX módu” a používat objektivy, určené pro menší čipy (ovšem v ten moment znehodnotíte investici to full-frame zrcadlovky)…

 

Ohodnoťte článek

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] ony “lidové” high-end zrcadlovky se snímačem cca 36 x 24 mm se tak – po boku Sony A99 a Nikonu D600, zařadil i Canon EOS 6D. Jedná se defakto o hybrida mezi populárními (a velice povedenými) […]