Střípky z veletrhu Photokina 2018

Minulý týden proběhla v Kolíně nad Rýnem – dnes již bezesporu legendární – Photokina 2018. Z celé výstavy – ale vlastně již z mnoha indicií před ní – bylo jasně patrné, že trh s fototechnikou prochází další velkou “krizí”, kdy zájem uživatelů o klasické přístroje klesá a výrobci tak hledají cesty kudy dál. Jaký je současný trend? 

Historie se opakuje

Nejedná se vlastně o nic zas tak nového. Opakuje se stále dokola situace s poklesy a zase malými boomy ve fotobranži s cca 5-letým cyklem. Rok 2003 byl ve znamení dostupných digitálních SLR s APS-C snímači. Rok 2008 přinesl převratné novinky jako například Canon 5D. O dalších cca 5 let později trh zaplavily skvělé a dostupné full-frame zrcadlovky (Canon 6D a Nikon D600) a současně začaly vystrkovat růžky CSC fotoaparáty (mirrorless). No a letošní rok vlastně jede celý v duchu upgradu “bezzrcadlovek”. Je to ta správná cesta? 

In the name of CSC    

Letošní Photokina jede ve znamení mirrolessů – konkrétně plnoformátů. Canon uvedl svůj nový systém Canon R (více info zde), žlutá stáj má své želízko v ohni v podobě Nikon Z6 a Z7 (informace zde) a mezi naprostou klasiku ve svém ranku již můžeme bez dlouhého váhání zařadit Sony A7 – v různých variacích (A7, A7R, A7S). A co dalšího bylo na Photokině 2018 k vidění? 

 

Fujifilm X-T3

Nový, vylepšený senzor, rychlejší procesor, vylepšený AF, pokročilé funkce pro video. Rozlišení 4K s frekvencí až 60fps, resp. FullHD až 120fps (s barevným profilem 4:2:2).

Panasonic S

Společnost Panasonic oznámila vývoj řady Lumix S – plnoformátové bezzrcadlovky s bajonetem Leica L. Již brzy se můžeme těšit na model S1R a S1.

Použité senzory (full-frame, 24x36mm) budou mj vybaveny duální stabilizací, integrovaným variabilním ND filtrem nebo rozlišením videa až 4K s frekvencí 60/50fps, přičemž se video snímá z plné plochy snímače. Vhod přijdou také “double” sloty na paměťové karty typu SD/XQD. Nová řada bude využívat jak skla od Panasonicu tak s bajonetem L (Leica a Sigma).

Ricoh GR III

Kapesní fotoaparát s APS-C čipem a pevným objektivem s ohniskem 28 f/2.8. Snímač nabídne rozlišení 24 MPix a stabilzaci ve třech osách. S vylepšeným systémem AF slibuje výrobce přesnější a rychlejší ostření, vč. režimu makro.

Zeiss ZX1

Novinka s full-frame snímačem 37,5 MPix a objektivem Distagon 35 f/2.0. Fotoaparát by měl být vybaven konektivitou (Wi-fi, bluetooth) a zajímavostí je integrovaná paměť 512 GB.  Hledáček bude OLED s rozlišením Full HD a zvětšením 0,74×.

Středoformát Fujifilm GFX 50R

No a taková perlička (nebo třešnička na dortu?) na závěr – model GFX 50R, který jde ještě mnohem dál než full-frame fotoaparáty. Navíc se svými (titěrnými) rozměry 160,7 x 96,5 x 66,4mm a hmotnosti 775g jde o světový unikát. V podstatě jde o fotoaparát velikostně srovnatelný s CSC modely, ovšem s 2× větším senzorem – s rozměry 43,8×32,9mm (CMOS) a rozlišením 51,4 MPix.

Parametry

  • Středo-formát, CMOS, rozměr: 43,8×32,9mm
  • 51,4 MPix
  • ISO 100 – 12 800 (ISO 50 – 102 400 v high/low módu)
  • Full HD video, 30fps, 36 Mbps
  • Úhlopříčka hledáčku: 0,5″
  • OLED hledáček 1 / 2 ” a 3,69 MPix
  • SD, SDHC a SDXC (UHS-II)
  • Utěsnění proti prachu a vlhkosti
  • Bluetooth

 

 

Shrnutí

Jasně, ještě zde máme drony a chytré telefony. Obojí zažívá stále velký boom a je velice pravděpodobné, že toto obrození ještě nějakou dobu potrvá. Nicméně z nabídky fotoaparátů jsem na jednu stranu trochu rozpačitý, na stranu druhou, mě to nechává klidným. Digitální zrcadlovky jsou stále královskou třídou fotoaparátů a ještě tu 100% hezkou řádku let s námi zůstanou. Oproti tomu CSC modely (bezzrcadlovky) mají své plusy a svým způsobem jsou budoucností fotografie. Ať tak či tak, těším se, že konečně zase brzy přijde doba, kdy přestaneme tak hystericky řešit techniku jako takovou a vrátíme se zase k tomu nejpodstatnějšímu – k fotografii samotné. Howgh! 

 

Střípky z veletrhu Photokina 2018
5 (100%) 7 votes

O Haymar

Fotograf, novinář, muzikant, lektor, psavec a kreativec všeho druhu. Entita mnoha profesí, tak trochu workoholik s velkou dávkou nadšení a minimem talentu (což se ale naučil za ta léta dobře maskovat). Filmový nadšenec a rocker tělem i duší. Milující manžel a otec dvou dětí. web: martinhajek.net
Bookmark the permalink.

3
Komentujte

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
HajMarRob Roy Recent comment authors

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Rob Roy
Host
Rob Roy

Mě ty nezrcadlovky nějak nesedí. Myslím že zrcadlovka je zrcadlovka a ty nezrcadla sou jenom takový šidítka. Firmy už neví kudykam asi. Nebo se pletu?
Rob Roy